Zavedenie daňových licencií by sa nemalo dotknúť ziskových firiem

10.10.2013 Bratislava

Bratislava 10. októbra (TASR) – Ministerstvo financií (MF) SR plánuje v najbližších týždňoch rokovať so zástupcami zamestnávateľov o zavedení takzvaných daňových licencií.

Mali by sa týkať firiem, ktoré doteraz vykazovali straty a neplatili štátu žiadne dane. Fungovali by podobne ako minimálne povinné odvody živnostníkov. Snahou vlády je týmto spôsobom motivovať podnikateľov, ktorí si svoju daňovú povinnosť poctivo plnia.

"Predtým, než sme prišlo s týmto návrhom, sme si najprv urobili analýzu platenia dane z príjmu právnických osôb. Posledné štyri roky vyše 60 % právnických osôb malo nulovú daňovú povinnosť. Hovoríme približne o 100.000 subjektoch. Pritom počet s.r.o stúpa," upozornil na tlačovej konferencii po skončení mimoriadneho rokovania vlády minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

Zavedenie licencií by sa nemalo dotknúť ziskových firiem, ktoré si tieto licencie budú môcť uplatniť ako odpočítateľnú položku. Zároveň od budúceho roka firmám klesne daň z príjmov, ktorú sa rozhodlo MF SR znížiť z úrovne 23 % na 22 %.

"Zároveň uvažujeme nad tým, že novovzniknuté firmy by takúto licenciu vôbec neplatili. Taktiež zvažujeme aj to, že firmy, ktoré sa dostanú do dočasných ťažkostí, budú mať možnosť preniesť si povinnosť platiť licenciu do ďalšieho roka. Motivujeme firmy k tomu, aby si plnili daňové povinnosti," doplnil Kažimír. Prvýkrát by sa mala takáto licencia platiť na jar v roku 2015, a to spätne za rok 2014.

Rezort financií uvažuje aj nad zavedením takzvaného daňového ratingu, avizoval Kažimír. "Ten, kto by mal najvyšší daňový rating, by mohol platiť menej, lebo je daňovo spoľahlivý," priblížil Kažimír s tým, že aj o tomto návrhu plánujú rokovať so zástupcami zamestnávateľov.
 

Vyberte región